Znáte grilovací desatero?

shutterstock.com
shutterstock.com

Krásné letní počasí a příjemná večerní teplota vybízí na uspořádání zahradní párty, na které nesmí chybět ani grilované pochoutky – maso, zelenina, ryba atd. Než se ale vrhnete na samotné grilování, měli byste si přečíst pár pravidel, jak správně grilovat, aby byl výsledek práce excelentní a pochutnal si na pokrmu i ten největší labužník. V dnešním článku se podíváme na grilovací desatero.

1. Čistota je základ

Čistý gril je vaší vizitkou. Jakmile dogrilujete, doporučujeme ihned rošt očistit. K tomu použijte kartáč a kartáčujte všechny nečistoty. Jestliže se však na roštu objeví odolné nečistoty, nejprve ho ve vodě odmočte, až potom kartáčujte. Ideální je čistit rošt ihned večer po ugrilování, nenechávejte to až na ráno. Navíc při dalším grilování už nebudete mít žádnou práci s čištěním a můžete grilovat maso, aniž by se vám na roštu přichytávalo.

2. Zapomeňte na olej

Spousta lidí používá olej na omaštění roštu, což je ale špatně. Olej by se měl dávat pouze na jídlo, nikoliv do grilu protože pak vzplane velký plamen, který by vám mohl maso spálit. A to by byla velká škoda.

3. Nechte si čas na grilování

Nic se neudělá hned a o grilovaném masu to platí dvojnásobně. Chce to čas, aby bylo maso dobře propečené. Začněte s grilováním ještě dříve, než přijdou hosté, protože by pak čekali dlouho s prázdnými žaludky.

4. Jídlo nespalte

Důležité je grilované jídlo hlídat, protože často se stává, že z grilu vzejde spálené a ne příliš chutné jídlo, které pak můžete vyhodit. Je škoda vyhodit krásný flák masa, na který jste si dělali chuť celý den. Hlídejte si pochoutky, které grilujete, obracejte je a kontrolujte, zda jsou už dostatečně propečené.

5. Láhev vody s rozprašovačem

Ne jednou se během večera stane, že vzplane v grilu oheň. Pro takové případy byste měli mít po ruce láhev s vodou a rozprašovačem, čímž oheň uhasíte. Ale pozor, vodu používejte jen tehdy, kdy nebude jiné východisko. Pokud se začnou v grilu objevovat plamínky, značí to o vysoké teplotě či příliš tučném masu.

6. Zapomeňte na marinády

Sladké omáčky a marinády – pochoutky pro každého labužníka. Ale tyto omáčky rozhodně nedávejte na maso přímo na grilu, protože by tím mohl vzplanout olej. Griluje se pouze žárem a nikoliv plamenem. Omáčky tedy dávejte na maso ještě před tím, než ho dáte na gril.

7. Pracujete s ohněm

Uvědomte si také, že pracujete s ohněm, a tak je zde důležitá bezpečnost. Dávejte pozor na gril, aby nedošlo k jeho shození a podobně.

8. Příprava masa a zeleniny

Než dáte maso a zeleninu na gril, měli byste ji nejprve okořenit, marinovat a připravit. Jedině tak docílíte toho, že bude pokrm chutnat tak, jak si jen přejete.

9. Nástroje

Kupte si také nástroje, které jsou přímo určené na grilování. Neobejdete se bez obraceček, chňapek, rukavic a dalších. Určitě se hodí do těchto nástrojů investovat. Měli byste ale koupit nástroje kvalitní.

10. Použijte talíře

Jakmile ugrilujete maso a zeleninu či jiný pokrm, pak ho naservírujte na talířek. Dejte ho hostům a uvidíte, jak si na něm pochutnají.

Zdroj: http://www.grily.net/zaklady-grilovani/